Το στίγμα και το φαινόμενο της “Ταμπέλας”
Το στίγμα αποτελεί μία κοινωνική κατασκευή που συνδέεται με την ύπαρξη ενός πλήθους διαφορετικών κοινωνικών ταυτοτήτων. Η διαδικασία του στιγματισμού ουσιαστικά έχει να κάνει με την αναγνώριση της ύπαρξης ενός συγκεκριμένου χαρακτηριστικού που κάνει τον κάτοχό του να ξεχωρίζει από το σύνολο και υποδηλώνει μία απαξιωμένη κοινωνική ταυτότητα. Το χαρακτηριστικό αυτό μπορεί να είναι άμεσα ορατό, είτε να είναι ορατό με κάποιον λιγότερο εμφανή τρόπο και να είναι ενσωματωμένο στην ταυτότητα του ατόμου που το φέρει. Αυτό το χαρακτηριστικό ουσιαστικά το ξεχωρίζουμε και το «χρωματίζουμε» αρνητικά με τη λογική ότι διαφέρει από το σύνολο. Ο στιγματισμός της ψυχικής υγείας δυστυχώς, δεν αποτελεί ένα σύγχρονο φαινόμενο. Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι το στίγμα συνοδεύει την ψυχική νόσο ανεξαρτήτως κουλτούρας, έθνους και θρησκευτικών πεποιθήσεων, από την εποχή του Μεσαίωνα με τους εξορκισμούς, μέχρι σήμερα. Το στίγμα, λοιπόν, στην ψυχική υγεία λειτουργεί συνήθως ως μία «ταμπέλα », που φέρει το όνομα της ψυχικής διαταραχής ή γενικότερα κάποιου χαρακτηριστικού της προσωπικότητάς του ατόμου, το οποίο κοινωνικά ενδεχομένως μεταφράζεται από το σύνολο ως δυσλειτουργικό. Το βασικό χαρακτηριστικό της ταμπέλας είναι ότι μένει ανεξίτηλη στον άνθρωπο που την φέρει λες και είναι ένα σημάδι που παγιώνεται εφόρου ζωής. Ακόμα κι αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, ακόμα κι αν ο άνθρωπος με ψυχική διαταραχή αποδείξει ότι μπορεί να εκπληρώσει τον κοινωνικό του ρόλου, να εργαστεί και να έχει μία ομαλή κοινωνική ζωή, η δυσπιστία, ο φόβος και η απόρριψη τον σταματάνε από το να εξελιχθεί όπως θα ήθελε και να αποδείξει το αυτονόητο, ότι δηλαδή δε διαφέρει σε τίποτα από το κοινωνικό σύνολο και ότι είναι το ίδιο ικανός με όλους τους υπόλοιπους. Επίσης, δίνεται τόση βαρύτητα σε αυτό το χαρακτηριστικό που εσκεμμένα θεωρείται κυρίαρχο της προσωπικότητας του ατόμου, ξεχνώντας την ποικιλία χαρακτηριστικών που μας κάνουν ξεχωριστούς.
Η ελλιπής πληροφόρηση είναι μία αιτία που συμβάλλει στην παγίωση του στίγματος ως φαινόμενο. Δυστυχώς, η συζήτηση γύρω από τις ψυχικές διαταραχές ακόμα και τώρα δε γίνεται με ευκολία και συνοδεύεται από πλήθος παρανοήσεων. Ακόμα και τα άτομα που το βιώνουν δυσκολεύονται να μιλήσουν για αυτό εξαιτίας του έντονου χαρακτηρισμού που φοβούνται ότι θα υποστούν.
Σε θεραπευτικό επίπεδο το στίγμα αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ψυχικής ασθένειας, καθώς αποτρέπει από τη σωστή και έγκυρη θεραπεία και ειδικά την εφαρμογή φαρμακευτικής αγωγής επηρεάζοντας την πορεία της διαταραχής και την ποιότητας ζωής του ασθενή.
Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όμως το στίγμα;
Όπως όλες οι κοινωνικές συμπεριφορές, έτσι και το στίγμα είναι κάτι το οποίο έχει εδραιωθεί μέσω της μάθησης. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με την εκπαίδευση του πληθυσμού, μέσω της παροχής έγκυρης και επιστημονικής πληροφόρησης, με το να καταρρίψουμε τους μύθους και τα στερεότυπα γύρω από αυτό και να μιλάμε πιο ανοιχτά για το θέμα της ψυχικής υγείας. Επίσης, μειώνουμε το στίγμα με το να είμαστε πιο ανοιχτοί και να ακούμε τα άτομα που βιώνουν κάτι τέτοιο, χωρίς να προσπαθούμε να τους βάλουμε μία ταμπέλα και να τα βλέπουμε μέσα από αυτή. Τις περισσότερες φορές το να είμαστε απλά καλοί ακροατές αρκεί!
Στο πλαίσιο των παρανοήσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω, ας απαντήσουμε σε ορισμένους μύθους που ακούμε πιο συχνά
Μύθος: Οι ψυχικές διαταραχές δεν είναι στην πραγματικότητα ασθένειες.
Αλήθεια: Οι ψυχικές διαταραχές είναι ασθένειες που χρειάζονται ιατρική αντιμετώπιση. Η έρευνα έχει δείξει ότι για την εκδήλωση των ψυχικών διαταραχών ενέχονται γενετικοί, βιολογικοί και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες οι οποίοι, συνήθως, μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Μύθος: Οι ψυχικές διαταραχές αφορούν ένα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού
Αλήθεια: Οι ψυχικές διαταραχές φαίνεται να αφορούν το 20% του πληθυσμού, ανεξάρτητα από φυλή, μόρφωση, οικονομική κατάσταση κλπ.
Μύθος: Μόνο τα αδύναμα άτομα πάσχουν από ψυχικές διαταραχές.
Αλήθεια: Οι ψυχικές διαταραχές, δεν εξαρτώνται από τον «χαρακτήρα» του ατόμου, οφείλονται σε ένα συνδυασμό βιολογικών, κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών παραμέτρων που εν τέλει εκφράζονται με ανάπτυξη συμπτωμάτων.
Μύθος: Εάν κάποιος έχει μια ψυχική διαταραχή μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνος του. Η επίσκεψη σε ειδικό ψυχικής υγείας με σκοπό την αναζήτηση βοήθειας είναι δείγμα προσωπικής αποτυχίας και αδυναμίας.
Αλήθεια: Η σοβαρή ψυχική διαταραχή δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει μόνος του. Το να αγνοεί κανείς το πρόβλημα επίσης δεν βοηθάει. Χρειάζεται θάρρος για να ζητήσει κανείς βοήθεια. Η αναζήτηση κατάλληλης επιστημονικής βοήθειας είναι απόδειξη υπευθυνότητας και δύναμης χαρακτήρα του ατόμου και της οικογένειας του.
Μύθος: Οι ψυχικά ασθενείς, δεν βελτιώνονται ποτέ και η ασθένεια τους δε φεύγει.
Αλήθεια: Με την κατάλληλη βοήθεια και τη συνεργασία του ατόμου που πάσχει αλλά και της οικογένειάς του, το άτομο κατακτά ξανά ένα μεγάλο μέρος της λειτουργικότητάς του και σε αρκετές περιπτώσεις η ίαση είναι πλήρης.